Programma lezingen 2018

 

 

 

                                                                  Programma lezingen PAC 2018
 

 

24 februari
Een beeld van de vreedzame, vrome moslim
door Prof. Em. Emilio Platti, dominicaan en emeritus van de KU Leuven. Docent van verschillende vakken omtrent islam. Regelmatig verblijf in Caïro. De specialist van de islam in ons taalgebied, met talrijke publicaties, waaronder: Islam vreemd? en Islam van nature een vijand?
17 maart
De intieme relatie tussen kunst en religie. Een historische en filosofische duiding
door Paul Tanghe, ex-bedrijfsleider in de financiële sector en filosoof.
Auteur van spraakmakende en bekroonde essays over hedendaagse kunst (Toeternitoe ), religie( Toeterweltoe), ethiek ( Een goed leven ) en de tijdsbeleving ( Getijden ).
21 april
Religie en kunstmuziek in de twintigste en eenentwintigste eeuw
door Klaas Coulembier, wetenschappelijk medewerker Onderzoeksgroep musicologie KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in de hedendaagse kunstmuziek met een bijzondere interesse voor de religieuze muziek van onze tijd.
 
 
22 september
Christelijke kunst en de iconologie van vandaag
door Prof. Barbara Baert, verbonden aan de Onderzoeksgroep kunstwetenschappen van de KU Leuven. Gespecialiseerd in iconologie met bijzondere aandacht voor de symbolische dimensie van kunst. Oprichtster van het internationaal interdisciplinair platform Iconology Research Group. In 2016 won ze de Francquiprijs voor haar werk.
27 oktober
Moet een kunstwerk schoon zijn? Bedenkingen bij de hedendaagse beeldende kunsten
door Prof. Em. Herman Parret. Emeritus van de KU Leuven Hoger Instituut voor Wijsbegeerte met als specialisatie taalfilosofie en esthetica. Hij was ook gastdocent aan vermaarde universiteiten in het buitenland
( vooral in de VS en Europa ) en heeft een lange lijst van boeken over beeldende kunst en taal op zijn naam. Hij wordt aangezien als een groot kunstkenner en als een belangrijk kunsttheoreticus.
17 november
“En hoe en wat gelooft u dan als Bijbelwetenschapper?” Een broos en eerlijk antwoord op een pertinente vraag
door Prof. Bénédicte Lemmelijn, Onderzoekseenheid Bijbelwetenschap. Professor Oude Testament en vicedecaan Internationalisering aan de faculteit Theologie van de KULeuven en Religiewetenschappen. Ze is ook dichteres en auteur  van kinderboeken. Recent schreef ze opmerkelijke boeken over zingeving voor een breder publiek: Mijn geloof als bijbelwetenschapper? Een broos en eerlijk antwoord ( Publieksprijs beste religieus boek 2017 ) en Mindful geluk vanuit eeuwenoude bijbelse wijsheid.